Alger hör till akvariet och inte i din fasad. Den gröna täckningen är en av de vanligaste föroreningarna på husfasader. Om de inte tas bort professionellt kan växterna orsaka allvarliga skador.
I den här artikeln förklarar vi varför alger utvecklas på husväggen, hur du kan förhindra infektion av alger och om din fasad redan är infekterad med alger och hur du kan ta bort alger.
Hur utvecklas alger på husväggen?
Orsakerna till angrepp av alger kan delas in i tre breda kategorier:
- Husets typ och arkitektur
- Nuvarande klimat
- Husets läge
Den strukturella konstruktionen, fasadmaterialet och konstruktionen är alla saker som spelar en viktig roll i ett algangrepp. Arkitektoniskt sett är dock värmeisoleringsfasaderna de mest sårbara.
Fasader med värmeisoleringskompositsystem under isolerar husets bärande komponenter termiskt. Över natten svalnar de yttre fasaderna på grund av den låga utetemperaturen och kondensvatten bildas som avvisas av den vattenavvisande isoleringen i värmeisoleringssystemet. Den höga ansamlingen av kondensvatten på fasadytan är problematisk eftersom det påskyndar tillväxten av alger.
Tänk på att algansamling inte bara påverkar värmeisolerade fasader. Emellertid tar bildningen av alger på en icke-isolerad fasad betydligt längre.
Regn eller dimma är till exempel klimateffekter som förhindrar att de yttre fasaderna torkar. Ett taköverhäng kan hjälpa till att hålla regnet utanför fasaden. Problemet med kondenseringen kvarstår dock.
Närliggande vattendrag, otillräcklig solstrålning, skogar eller ökade dammansamlingar påverkar ytterligare faktorer som väsentligt påskyndar tillväxten av alger.
Är algansamlingar skadligt?
En anmärkning i förväg: alger på den yttre fasaden är inte hälsoskadliga. Skada på fasaden måste också uteslutas.
Fasaden kan inte skadas av alger, eftersom dessa bara sätter sig på det yttersta lagret av fasadytan. Därför skadar de inte gipset först. Situationen blir bara kritisk när det finns ett mögel.
Svamptillväxt på fasaden inträffar när luftfuktigheten är hög. Detta är fallet med en stark förekomst av alger, varför svampar vanligtvis kan förväntas med alger.
Även om alger inte orsakar någon direkt skada på din fasad, ger de den perfekta grogrunden för svampar, som i sin tur är mycket skadliga. En svampattack attackerar fasaden djupt och kan tränga in i fasaden. Dessutom åtföljs närvaron av alger och svampar av en stark mögelinfektion.
Se algerna som ditt eget system för tidig varning för svamp- och mögeltillväxt på din fasad. Det är bättre att ta algavlagringar på allvar, eftersom svampar och mögel inte bara är skadliga för ditt hem utan också för din hälsa.
Ta bort alger: högtryckstvätt eller algdödande medel?
Som med de flesta saker i livet är förebyggande bättre än botemedel. Med grundliga förebyggande åtgärder kan du bromsa infektionen av alger och svampar och därmed behöva rengöra eller till och med renovera din fasad mindre ofta.
Om du för närvarande fortfarande är i byggfasen, bör du fatta ett eller två beslut till förmån för din fasad. Som nämnts ovan kan ett taköverhäng bidra till att förbättra algsituationen. Du bör också tänka på en dränering och hur det ska se ut.
Om du redan kämpar med ett angrepp, vill vi nu visa dig hur du framgångsrikt kan ta bort alger från din fasad.
Det finns i princip två förfaranden för att ta bort alger:
- Rengöring med högtryckstvätt
- Rengöring med ett algdödande medel
Rengöring med högtryckstvätt
Om du vill ta bort algerna på din fasad med en högtryckstvätt bör du göra detta försiktigt. Tryck och varmt vatten är inte nödvändigtvis den vård du vill att din fasad ska behandlas med. Observera temperaturen (alger dör från 75 ° C), avståndet till fasaden och vinkeln från vilken ångstrålen träffar fasaden.
För att inte skada fasaden för mycket rekommenderar vi att du arbetar på fasaden först med en borste. På det här sättet tar du bort de grova algavlagringarna och behöver inte arbeta för länge med högtryckstvätten.
Rengöring med algdödande medel
För att ta bort alger helt och framför allt på ett hållbart sätt bör du först applicera ett algdödande medel. Rengöringsmedlet löser upp smuts och alger på djupet och absorberas på olika sätt av varje fasadtyp. Beroende på vilken fasad det är, absorberas inte algmedlet eller bara mycket långsamt.
Algborttagaren tar försiktigt bort det gröna täcket och annan organisk smuts från fasaden, så att du kan skölja bort fasaden i nästa steg med en mild (utan stort tryck) vattenstråle.
När du har befriat din fasad från döda alger bör du fortfarande tillämpa långtidsskydd. Desinfektionsmedelsbeläggningen förhindrar förnyade algavlagringar på lång sikt.
Ta reda på allt du behöver veta om respektive algmedel, eftersom dessa, om de används felaktigt, skadar både miljön och din fasad.
Om du är sent ute så kan det vara bäst att utföra en fasadrenovering istället. Kontakta oss om detta vore fallet, vi är experter inom fasadrenoveringar i Göteborg!